hersenscan

Hersenscan methoden

Ter bescherming heeft de natuur de hersenen opgeborgen in de schedel en het ruggenmerg in de wervelkolom. Door deze goed beschutte positie zijn ze echter ook weinig toegankelijk voor de behandelend arts, die wil weten wat er precies aan mankeert. Vroeger was de arts alleen aangewezen op lichamelijk neurologische onderzoek, dat hem op grond van zijn kennis kon aangeven waar de aandoening waarschijnlijk uit bestond en waar de afwijking ongeveer gelegen was.
Het röntgenapparaat en de röntgenfoto, uitgevonden aan het eind van de 19e eeuw, waren de eerste technieken die het mogelijk maakten het lichaam, zonder te opereren, van binnen te bekijken. Sinds die tijd is er veel veranderd op het gebied van beeldtechnieken. Vooral de komst van geavanceerde computertechnieken maakt het mogelijk iedere willekeurige plek in het lichaam van alle kanten te bestuderen.

Mensen waarvan vermoed wordt dat ze lijden aan een vorm van dementie of andere hersenaandoeningen, worden vaak doorverwezen naar een neuroloog. Na een eerste gesprek zal deze de patiënt een aantal tests afnemen. Deze dienen om een beter inzicht te krijgen in de toestand van de hersenen van de patiënt. Vaak worden deze tests nog aangevuld met het maken van een afbeelding van de hersenen. Met behulp van een zogenaamde hersenscan kan bijvoorbeeld een bloeding, een tumor, het afsterven van delen van de hersenen of een verminderde hersenactiviteit worden aangetoond.

Atlas van het menselijk brein. Een Engelstalige site (van de Harvard Universiteit) waar je CT en MRI scans kunt bekijken van verschillende delen van onze hersenen en van hersenopnames van personen met verschillende soorten aandoeningen zoals b.v. CVA, Alzheimer, Huntington.