Hoe kun je, met behulp van eten en drinken, een waardevolle bijdrage leveren aan het leefplezier van je bewoners en welke rol heb jij daarbij? Of je het nu hebt over samen met bewoners aardappelen schillen om de motoriek op orde te houden of smaakvolle appelmoes maken om het in huis lekker te laten ruiken. Tijdens deze training leer je op diverse manieren hoe je met eten en drinken aan de slag kunt tijdens je dagelijkse werkzaamheden. Je ontdekt hoe je met kleine inspanningen de geur- en smaakbeleving van een maaltijd kunt verbeteren, smaak herinneringen kunt inzetten en hoe je een eetmoment zo aangenaam mogelijk kunt laten zijn. Na deze trainingen kun je vol nieuwe kennis en inspiratie aan de slag.
Resultaat
Na afloop van de training:
- Weet de deelnemer wat belevingsgericht koken is;
- Begrijpt de deelnemer wat smaakbeleving is;
- Kan de deelnemer bewoners actief betrekken bij de eet-, en drinkmomenten;
- Heeft de deelnemer praktijkervaring opgedaan met het bereiden van kleinere gerechten.
Inhoud
- Wat zijn smaakherinneringen en wat kun je ermee ?
- Werken met smaak en geur, hoe doe je dat?
- Aansluiten bij de smaak-voorkeur van de bewoners.
- Bewoners betrekken bij eten en drinken, waarom en hoe doe je dat?
- Creatief aan de slag met kant-en-klare maaltijden, kan dat?
- Bewoners helpen bij het eten, hoe blijf je met de bewoner in contact?
- Samen kleine gerechtjes bereiden, proeven en weer opruimen
Duur en aantal deelnemers
De incompany training duurt 1 dagdeel van 3 uur. De training wordt op maat samengesteld. Zo zijn specifieke kennisonderdelen afhankelijk van de vraag en kan de training ook uitgebreid worden met één of meerdere dagdelen waarin bepaalde vaardigheden nader worden geoefend.
Doelgroep
Medewerkers vanaf niveau 1 werkzaam in de zorgsector.