2

De RUMBA formule

Deze formule vormt een handig hulpmiddel bij het formuleren van zorgdoelen. De formule geeft vijf aandachtspunten voor het formuleren van doelen waarvan de beginletters het woord RUMBA vormen. SMART is de Nederlandse variant van deze formule.

R = Relevant = Belangrijk voor de cliënt / ter zake doend
U = Understandable = Begrijpelijk, in begrijpelijke taal geschreven
M = Measurable = Meetbaar, toetsbaar
B = Behavioral = Concreet, in gedragstermen en daardoor voor iedereen waarneembaar, gedrag
A = Attainable = Haalbaar


R
elevant: belangrijk voor de cliënt
Doelen die jij belangrijk vindt maar de client niet, zijn vanuit het perspectief van de client niet relevant. De kans dat deze behaald worden is dan klein.

Understandable: in begrijpelijke taal
Begrijpelijk betekent begrijpelijk voor cliënt, mantelzorgers en medewerkers. Dat betekent dat jargon (vaktaal) in ieder geval moet worden vermeden maar ook onduidelijke begrippen waar niemand iets mee kan zoals ‘meer’ of ‘minder’. Dit kan voor iedereen verschillend zijn.

Measurable: toetsbaar
Het gaat om de meetbaarheid van het zorgdoel. Soms eenvoudig (gewicht, afstand, procenten e.d.), soms lastig. Toch is het vaak mogelijk met wat nadenken om meer toetsbare zorgdoelen te formuleren.

Behavioral: in gedragstermen
Dit betekent dat het voor ieder waarneembaar moet zijn. Alles wat in het hoofd van mensen afspeelt is niet waarneembaar. ‘Zich prettig voelen’ als zorgdoel voldoet dus niet. Probeer dat te omschrijven in gedragstermen zoals: ‘lacht’.

Attainable: haalbaar
Bij het formuleren van zorgdoelen is het belangrijk stil te staan bij de haalbaarheid van het doel.