pleister

Decubitus

Decubitus, ook wel doorliggen genoemd, is de verzamelnaam van verschillende processen van inwerking van druk- en/of schuifkrachten op het lichaam wat weefselversterf kan veroorzaken. Het weefselversterf is het gevolg van zuurstoftekort door onvoldoende bloedtoevoer in de huid en het onderliggende weefsel.
Decubitus komt voor in verschillende gradaties van ernst:

  • Graad 1: Niet wegdrukbare roodheid van de intacte huid. Verkleuring van de huid, warmte, vochtophoping en verharding zijn andere mogelijke kenmerken, die vooral relevant zijn bij mensen met een donkere huid.
  • Graad 2: Oppervlakkig huiddefect van de opperhuid (epidermis), al dan niet met aantasting van de huidlaag daaronder (lederhuid of dermis). Het defect manifesteert zich als een blaar of een schaafwond.
  • Graad 3: Huiddefect met schade of weefselversterf van huid en onderhuids weefsel (subcutis). De schade kan zich uitstrekken tot aan het onderliggende bindweefselvlies.
  • Graad 4: Uitgebreide weefselschade of weefselversterf aan spieren, botweefsel of ondersteunende weefsels, met of zonder schade aan opperhuid (epidermis) en lederhuid (dermis).

Bron: CBO, Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg. Decubitus. Tweede herziening. Alphen a/d Rijn: Van Zuiden Communications B.V.,2002c.